Monumenten

Eén ding is belangrijk bij monumenten, en dat is het behoud ervan. Goed onderhoud én verantwoord renoveren/restaureren zijn daarom essentieel.  Verkeerde keuzes kunnen leiden tot onherstelbare schade. Dat wil niemand. Aandacht en vakmanschap zijn juist hier meer dan nodig om te zorgen voor het behoud van het monument.
Het verduurzamen van monumenten is een hot-item vandaag de dag. Mits goed uitgevoerd een goede zaak natuurlijk.  Door het isoleren verandert er namelijk nogal wat. De vochthuishouding, het binnenklimaat en grotere temperatuurswisselingen in de constructie om er maar een paar te noemen.  Maar ook de monumentale waarde kan veranderen.  Bij het isoleren van een monument kan bijvoorbeeld de DUMO-index helpen in het nemen van een verantwoord besluit.
Ook het oplossen van vochthinder in bijvoorbeeld kelders of aan muren is vaak gewenst. Een grondige analyse van de oorzaken is vaak al de helft van een goed advies. Expertise in oplossingsmethoden en goed overleg maken het advies compleet.
Hergebruik van een monument staat vaak aan de basis voor toekomstig beheer en goed onderhoud. Dit kunnen wij alleen maar toejuichen. Belangrijk bij hergebruik zijn de consequenties van de nieuwe functie op het monument. Een technische quick-scan in samenspraak met een renovatie architect kan ook hier onnodige schade in de toekomst voorkomen.  
 

Projecten

 
  50126011
Trompenburgh te ‘s-Gravenland
Restauratie van de Tompzaal en wandschilderijen.
Duurmetingen van het klimaat binnen en buiten, simulatiemodel opstellen en valideren. Advisering op het gebied van bouwfysica en installaties.
IMG_4068 IMG_1921 IMG_1914
Bolzaal in het Vredespaleis te Den Haag
Restauratie van de wand- en plafondschilderijen.
Duurmetingen van het klimaat binnen en buiten. Advisering op het gebied van bouwfysica en installaties.
Museum Mesdag te Den Haag
Renovatie van het museum Mesdag.
Duurmetingen van het klimaat binnen en buiten. Rc-waarde en koudebrugberekeningen. Analyse van de klimaatinstallatie. Luchtdichtheidsmetingen en infraroodmetingen. Advisering op het gebied van bouwfysica en installaties.
 P1010140 P1010137
Stadschouwburg te Amsterdam
Wijziging ticketbalie.
Advisering comfort en ventilatiehuishouding.
Sweelinck College te Amsterdam
Hoog niveau renovatie van het oude schoolgebouw.
Onderzoek naar vochtschades in de gevels en het dak.
Historisch riool Utrecht
Inspectie en advies over de staat van onderhoud van het metselwerk.
Singel 250 te Amsterdam (zetel gemeentelijke Ombudsman)
Duurmetingen van het binnenklimaat. Advisering van klimaatinstallaties.
(foto: archief Amsterdam)