Renovatie

Nederland telt 3 miljoen woningen die ouder zijn dan 40 jaar. De helft hiervan is eigendom van woningcorporaties. Het is dan ook niet gek dat zij de komende tijd druk zullen zijn met het renoveren van hun woningbezit. Op basis van strategisch voorraadbeheer worden keuzes gemaakt welke complexen voorrang krijgen.
Woningrenovatie wordt vaak gedaan om achterstallig onderhoud planmatig weg te werken. Ideaal om dan ook de energieprestatie te verbeteren. Vaak is dan het streven om ten minste energielabel B te halen. Dat is een goed streven. Maar er is meer te doen. Ook de geluidisolatie, het comfort, de gezondheid en niet op de laatste plaats de brandveiligheid kunnen worden verbeterd . Wist u dat geluidoverlast op nummer 1 staat van ergernissen? Wist u dat de brandveiligheid in woningen vaak niet op orde is?
Als men gaat renoveren, dan mogen de pakketten aan maatregelen elkaar natuurlijk niet tegenwerken. Zo zal door het aanbrengen van nieuwe kozijnen de luchtdichtheid enorm toenemen (lees: de onbewuste ventilatie sterk afnemen). Een goed ventilatiesysteem is dan een vereiste even als een goed gebruik van de ventilatievoorzieingen (lees: ventilatie-instructie voor bewoners). En zo zijn er nog een stuk of 10 combinaties die elkaar tegen kunnen werken. De gevolgen van dergelijke verkeerde ingrepen zijn in reeds gerenoveerde woningen uit de jaren ’90 zichtbaar.
Blonk Advies heeft veel ervaring met woningrenovaties. Hierdoor hebben we ook al een behoorlijk bestand opgebouwd met gebouwtypes zoals de zogenaamde wederopbouw portiekflats, de traditionele doorzonwoningen,  de kolossale flats uit de jaren ’60 om de woningnood tegen te gaan. Hierdoor weten wij als geen ander wat de mankementen zijn van deze gebouwtypes. Van deze voorkennis kunt u ook profiteren. 
Blonk Advies heeft voor het renoveren een matrix ontwikkeld die rekening houdt met allerlei facetten die spelen bij renovaties. Meer weten, neem dan contact op met Gerard Blonk, mobiel 06 299 86 404.

 


Projecten

IMGP3804 IMGP3882 IMGP3914
Osdorperhof (fase laagbouw) te Amsterdam

Hoog niveau renovatie.
Boelelaan fase 1 te Amsterdam
Renovatie van appartementen. Vervanging van de natte ruimten. Verbetering energieprestatie naar label B. Advisering van thermische isolatie en koudebruggen, ventilatie, luchtdichtheidsmetingen, brandveiligheid en akoestiek. Oosterhoutschool te Haarlem Renovatie en uitbreiding van schoolgebouw. Akoestiek en bouwfysisch advies.
IMG_1953 IMG_1945 IMG_1941 IMG_2059
KLM-flats te Soest

Hoog niveau renovatie van 5 woontorens. Gehele vervangen van de buitengevels (buitenmetselwerk en puien). Advisering bouwfysica, ventilatie en akoestiek.
Sibelius flat te Breda
Hoog niveau renovatie van 144 woningen. Alle natte ruimten zijn vervangen. Riolering en ventilatiekanalen zijn vervangen. Puien voorzien van isolatieglas drukgeregelde ventilatieroosters. Gevels geïsoleerd, isolatie tegen plafond van de bergingen. Geisers vervangen door een collectief warm tapwatersysteem. Het dak is voorzien van zonnecollectoren met buffervaten in de oude stookruimte. Advisering van bouwfysica, ventilatie en energie. Presentatie bewonersavonden
Prinsessenwijk te Gorinchem
Hoog niveau renovatie 166 woningen. Bouwfysische aspecten en economische terugverdientijd / energiebesparing.