Windhinder

Windhinder kennen we allemaal. Op het terras of op het balkon, in de winkelstraat, op de hoek van een hoog gebouw of bij een onderdoorgang. Het wordt pas echt gevaarlijk als mensen bij harde wind omver geblazen worden.
Maatregelen zijn vaak prima te nemen. Denk daarbij aan schermen, luifels of nissen. Een onderzoek op het niveau van de probleemlocatie, het gebouwniveau en op omgevingsniveau is vaak nodig om de juiste maatregelen te adviseren.   
Windhinder kennen we ook in de vorm van het gieren van de wind rondom kerktorens bij storm. Dit is gebruikelijk fenomeen en geeft ons juist een gevoel van maat van de hevigheid van een storm. Maar het wordt wel irritant als er specifieke fluittonen ontstaan rondom een gebouw. Vaak beginnen de fluittonen al bij windkracht 6 of hoger en dat komt best vaak voor gedurende een jaar.  Luifels, balkonhekken, holle ruimtes in gevels of spandraden zijn zomaar een paar voorbeelden waardoor fluittonen kunnen ontstaan. Het ontstaan van het fluitgeluid kan verschillende oorzaken hebben. Eén van de bekendste is het principe van het windorgel.
Onderzoek naar deze vorm van klachten kan het beste in de praktijk plaatsvinden, eventueel gecombineerd met een windtunnelonderzoek.
 

Projecten

WP_002601
De Kroon te Den Haag (140 m hoog)
Fluittonen in de entreehal en de liften opgelost.
Woontoren te Vlissingen
Fluitende ventilatieroosters. 
Melkfabriek te Hilversum
Fluittonen rondom de dakramen van woningen.